Portefeuillehouder
Die Steven, van



Toelichting

G

Kwaliteit

Het transformeren van de Jeugdhulp blijft een aandachtspunt. We constateren dat de vraag naar Jeugdhulp in 2018 ten opzichte van eerdere jaren blijft stijgen en dat de complexiteit van de zorgvraag toeneemt. Uit het jaarrapport Jeugdhulp Hendrik-Ido-Ambacht 2018 van de Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid (SOJ) blijkt dat 17% van de jeugdigen in Hendrik-Ido-Ambacht gebruik maakt van geïndiceerde Jeugdhulp. De Rijksmiddelen om de totale kosten van Jeugdhulp te dekken zijn onvoldoende voor de gemeente én de regio. Het beheersen van de kosten voor Jeugdhulp is noodzakelijk om oplopende tekorten in de toekomst te voorkomen en de jeugdhulp voor de toekomstige generatie betaalbaar te houden. Ook blijkt in 2018 dat wachtlijsten van Jeugdhulpaanbieders en het lokale Jeugdteam toenemen. 

In 2018 is ingezet op het herijken van de toegang tot Jeugdhulp: het terugdringen van wachtlijsten, het verzamelen van informatie over de achtergronden van budgettekorten en het verkrijgen van inzicht in de werkwijze van de toegang tot de jeugdhulp. Op basis van de beschikbare informatie kwamen we tot de conclusie dat de zorgvraag van jeugdigen en hun ouders in aantal toeneemt en de zorgvragen ook complexer worden. Daarnaast was sprake van een stijging van kosten voor zorgvervoer die uiteindelijk cumulatief leidt tot een budgettekort. De toegang tot de jeugdhulp verloopt niet alleen via het Jeugdteam. Ook de huisartsen, jeugdbescherming/jeugdreclassering en jeugdhulp plus zijn vormen van toegang.

Het sturen op kosten van Jeugdhulp is een forse maar ook complexe opgave. De uitvoering van Jeugdhulp is door de gemeenten bij de SOJ en de Stichting Jeugdteams ZHZ neergelegd. Ondanks dat de gemeente in de uitvoering ‘op afstand’ staat, staan we voor de vraag hoe we meer invloed kunnen geven aan de uitvoering.

Er vonden gesprekken plaats met de Stichting Jeugdteams Hendrik-Ido-Ambacht en de SOJ om een analyse te maken hoe het zorggebruik te normaliseren en tekorten weg te werken. Het Jeugdteam zal nog sterker dan voorheen moeten samenwerken met de lokale partners zoals scholen, schoolmaatschappelijk werk, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, jongerenwerk, HI5Ambacht, sociaal wijkteam en huisartsen. We gaven in 2018 een eerste aanzet tot het ontwikkelen van een nieuwe lokale impuls voor de komende jaren. Hierbij zetten we in op preventie om lichte zorgvragen door te leiden naar het voorveld.

De gemeente, de Stichting Jeugdteams en de SOJ hebben gezamenlijk geprobeerd meer sturing te geven aan het toekennen van passende voorzieningen enerzijds en een toekomstige financieel gezond beleid rondom Jeugdhulp anderzijds. Regionale samenwerking tussen gemeenten blijft ook noodzakelijk om de uiteindelijke transformatiedoelen in de Jeugdhulpregio op termijn te behalen.

In 2018 is er een eerste beleidsmatige aanzet gegeven voor het ontwikkelen van een lokale impuls om geïndiceerde Jeugdhulp terug te dringen. We zoeken oplossingen door meer te werken aan preventie en vroegsignalering. Het opzetten van een lokaal preventieve structuur is van belang om meer samenhang tussen de lokale voorzieningen te organiseren.