Portefeuillehouder
Die Steven, van

Planning
Startdatum: 18-10-2015



Toelichting

O

Kwaliteit

Dankzij de herstellende economie daalt vanaf 2018 het aantal bijstandsgerechtigden in de Drechtsteden. We zien dat het aantal vacatures toeneemt, maar tegelijkertijd is er de tendens dat het steeds moeilijker wordt een uitkeringsgerechtigde te koppelen aan een vacature. Dit wordt veroorzaakt door een mismatch op de arbeidsmarkt. In onderstaande tabel is de ontwikkeling van het aantal uitkeringsgerechtigden weergegeven voor de periode van 1 januari 2015 tot 1 januari 2019. 

 

Het aantal bijstandsgerechtigden in Hendrik-Ido-Ambacht blijft in absolute zin stabiel, wat met name veroorzaakt wordt door de groei van ons inwoneraantal. Belangrijkste instroomreden in 2018 was de verhuizing naar H-I-Ambacht (18% van de instroom). Van ons totale bestand bestaat 19% uit statushouders. Dit is fors hoger dan in de regio waar het percentage ligt op 11%.  Relatief gezien blijft het bijstandsvolume (aantal bijstandsuitkeringen t.o.v. omvang bevolking) in onze gemeente echter laag. Dit percentage ligt in H-I-Ambacht op 1,0%. Regionaal is dit 2,2% en landelijk 2,4%.

 

 Aantal uitkeringsgerechtigden

 

1-jan-15

 

1 jan 16

1-jan-17

1 jan 18

 1 juli 18

1 jan-19

Regio Drechtsteden

6.053

6.293

6.670

6.686

6.570

6.453

H-I-Ambacht

270

290

315

321

319

320

 

Om de daling van het aantal bijstandsgerechtigden te stimuleren zet de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) een breed instrumentarium voor al haar klanten in. Tegelijkertijd pleegt de SDD extra inzet op specifieke groepen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat het aantal 50 plussers in de bijstand groot is: deze groep omvat 3.661 klanten  (ca. 55% van het totale bestand van de SDD). Om de kansen op werk te vergroten gaat de SDD meer aandacht geven aan deze groep. Door meer inzicht te krijgen in de situatie en mogelijkheden van elke klant, kunnen maatwerkgericht instrumenten worden ingezet. Hierbij valt te denken aan inzet van de werkervaringsweg, loonkostensubsidie en  empowermenttraject. Wat betreft statushouders blijft de SDD zich inzetten op het versnellen van de inburgering en het versneld toeleiden naar de arbeidsmarkt. De vraag en noodzaak om gerichte trajecten, trainingen en cursussen in te zetten blijft groot. De aanpak van de SDD werpt haar vruchten af. De SDD ziet een duidelijke daling van het aantal statushouders in de bijstand. Daar waar landelijk een daling van 11% wordt gerealiseerd, halen de Drechtsteden ruim 14%.

 

Financieel perspectief

Bij de geactualiseerde begroting 2018 was de prognose van de SDD een tekort van € 7,4 miljoen op inkomenstondersteuning. In de concept jaarrekening van de GRD is duidelijk geworden dat dit tekort uitgekomen is op € 6,3 miljoen. Zorgpunt is dat er geen directe relatie is tussen het verkleinen van het bijstandsbestand en het verminderen of oplossen van het financieel tekort. Het nieuwe verdeelmodel BUIG is de Drechtsteden niet gunstig gezind. Tegelijkertijd is het macrobudget voor gemeenten te laag om alle kosten te dekken, zelfs al zou het verdeelmodel kloppend zijn. Via de regio en VNG blijven we richting het Rijk lobbyen voor een eerlijker verdeelmodel en voor een verhoging van het macrobudget.

Via de zogenaamde Vangnetuitkering biedt het Rijk financiële compensatie aan gemeenten die grote tekorten op het budget Inkomensondersteuning hebben. Gelet op de omvang van het tekort komt Hendrik-Ido-Ambacht in aanmerking voor een uitkering uit de (regionale) Vangnetregeling 2018.