Portefeuillehouder
Flach André
Giessen Patrick, van der
Heijkoop Jan
Velde Floor, van de

Algemeen

Wij vinden samenwerking in onze regio belangrijk. De samenwerkingsverbanden waarin we participeren helpen ons immers onze ambities als gemeente waar te maken. We vragen ons daarbij wel steeds kritisch af of de samenwerking ons brengt wat wij ervan verwachten en of de samenwerking meerwaarde heeft voor onze inwoners. Als eigenaar van de verbonden partijen blijven we dan ook steeds goed sturing geven aan de verbonden partijen. De Nota Verbonden partijen is onze basis daarvoor.

Ontwikkelingen

Per verbonden partij geven we hieronder aan welke ontwikkelingen we verwachten.

Drechtsteden

Het Drechtstedenbestuur heeft in juni 2017 de Groeiagenda 2030 gepresenteerd. Een agenda die direct is afgeleid uit het rMJP en het Bestuursakkoord met de provincie. Uit de Groeiagenda blijkt de overtuiging dat er veel potentie is om de regio nog sterker te maken en dat dit nodig is om niet achter te raken op gebieden om ons heen. 'Goed leven in de Drechtsteden' is het motto. De Groeiagenda is geen nieuw beleid. Het heeft als doel om meer dan voorheen keuzes te maken en deze uit te voeren in een aanpak met meer focus en effect. Hiervoor zijn drie sleutels benoemd: goed wonen, goede bereikbaarheid en goed werken. De ambitie die hiermee is neergelegd is de basis voor een uitvoeringsprogramma. In het najaar van 2017 is gestart met de uitwerking van dit programma. Het is een gezamenlijk programma, waarin regio, gemeenten, bedrijven en instellingen ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid betrokken is. De provincie heeft bereidheid uitgesproken investeringsgeld vrij te maken voor deze regio. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de lokale projecten. Waar nodig, is de verantwoordelijkheid regionaal. Het is daarbij belangrijk scherpe regie te houden op het totaal. In 2018 zal de uitwerking verder gestalte krijgen en zullen wij daar een bijdrage aan leveren met Ambachtse projecten die de Groeiagenda dragen en die een aandeel zullen leveren aan het motto 'Goed leven in de Drechtsteden'. Wij zien én nemen de kansen om met deze Groeiagenda de ambities van onze regio waar te maken. De samenwerking zetten we op deze manier in om de kracht van Hendrik-Ido-Ambacht te versterken.

In het voorjaar van 2017 heeft de Drechtraad de uitgangspunten voor de vernieuwde systematiek Trap op Trap Af vastgesteld. Deze zijn toegepast op de begroting 2018 en zullen ook worden gebruikt voor de geactualiseerde begroting. In 2018 wordt hier dan ook verder invulling aan gegeven.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam wordt op 1 januari 2018 deelnemer van de GRD. In de actualisering van de begroting 2018 zullen de financiële consequenties van de toetreding worden opgenomen.

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

De gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgericht door en werkt voor de 17 gemeenten in de regio. Conform de Wet Veiligheidsregio's draagt de VRZHZ zorg voor een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige organisatie van de brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing onder één regionale bestuurlijke regie.

Op basis van de missie en de visie van de organisatie en gegeven het regionaal risicoprofiel is door de organisatie een meerjarenbeleidsplan opgesteld, waarin de strategische beleidsdoelen van de organisatie voor de jaren 2017 tot en met 2020 zijn opgenomen. Dit meerjarenbeleidsplan is eind 2016 door het bestuur vastgesteld. Het jaar 2018 zal zich vooral kenmerken in de uitwerking en implementatie van de nieuwe kostenverdeelsystematiek, die naar verwachting eind 2017 wordt vastgesteld. Daarnaast wordt het project vernieuwde brandweerzorg geïmplementeerd.