Portefeuillehouder
Die Steven, van



Toelichting

G

Kwaliteit

In het kader van de participatiewet zijn in de Drechtsteden participatieplekken in het leven geroepen. Dit zijn plekken bij leerwerkbedrijven voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het gaat om de groep mensen die maximaal in staat is om 50% van het wettelijk minimumloon te verdienen. In Hendrik-Ido-Ambacht worden de participatieplekken aangeboden door de leerwerkbedrijven Ambachtse Bedrijven en kringloopwinkel Hebbes. In augustus 2017 waren er 21 mensen actief op een participatieplek in onze gemeente. Het bleek in 2017 steeds lastiger om de plekken op te vullen. Dat heeft hoofdzakelijk twee redenen: (1) om diverse redenen stoppen actieve deelnemers en (2) de instroom van nieuwe kandidaten verloopt steeds moeizamer.  De gemeenteraad is eind augustus 2017 per memo geïnformeerd over deze en andere ontwikkelingen. Hieronder in het kort de hoofdlijnen uit deze memo:

Ontwikkelingen:
- stop instroom: tot 2017 had onze regio jaarlijks de doelstelling om 800 tot 1100 kandidaten op een participatieplek te plaatsen. In de praktijk bleek dat om verschillende redenen lastig te realiseren. De doelgroep blijkt moeizaam te motiveren om (duurzaam) deel te nemen aan participatieplekken. Daarom is bij de geactualiseerde begroting GR Drechtsteden 2017 de regionale doelstelling bijgesteld tot 600 plaatsingen. Op 8 mei 2017 werd bekend dat deze doelstelling is gehaald. Omdat in de begroting niet meer ruimte was dan deze 600 plekken, konden er vanaf dat moment geen inwoners meer instromen op een participatieplek bij één van de leerwerkbedrijven in de regio.


- Doorontwikkeling participatieplekken: in het derde kwartaal van 2017 heeft de SDD een maatschappelijke-kosten-baten-analyse (MKBA) van de participatieplekken uitgevoerd. Eerder is een MKBA uitgevoerd in 2016. Naar aanleiding daarvan zijn regionaal in 2017 maatregelen in de organisatie en uitvoering doorgevoerd. De nieuwe MKBA moet uitwijzen in hoeverre die maatregelen effect hebben. Daarnaast is de SDD ook in gesprek met de zes gemeenten, de matchingsunits en de leerwerkbedrijven in de regio over de doorontwikkeling van de participatieplekken.

- Daling participanten (lokaal): het bedrijf Visser Groen is medio 2017 overgenomen door een ander bedrijf en daarmee is een einde gekomen aan het aanbieden van participatieplekken. De participanten die daar actief waren zijn ondergebracht bij andere leerwerkbedrijven. Daarnaast zijn er enkele participanten bij Ambachtse Bedrijven overgeplaatst naar Wmo-dagbesteding. Dit in het kader van de transformatie Normaliseren Wonen en Dagbesteding in Beschermd Wonen.