Portefeuillehouder
Die Steven, van



Toelichting

G

Kwaliteit

In de commissievergaderingen van 18 april 2017 en 20 november 2017 is de raadscommissie WOS via de 3D-rapportages geïnformeerd over aantallen indicaties en cliëntaantallen maatwerkvoorzieningen Wmo, Jeugd en Participatiewet 2017.

Begin 2017 hebben de manager Zorg, medewerkers van de afdeling inkoop van de SDD, de gemeente en de coördinator van het Sociaal Wijkteam bekeken welke knelpunten er lokaal spelen en in hoeverre hier met de inkoop van maatwerkvoorzieningen Wmo in kan worden voorzien.

In het tweede kwartaal 2017 is de B.V. Stroomlijn, de regionale regiecentrale voor doelgroepenvervoer van start gegaan. Bij deze regiecentrale vindt de coördinatie van het voormalig Awbz-vervoer voor de Drechtsteden plaats.

De SDD heeft in 2017 gewerkt aan de verbetering van de communicatie met de cliënten en de Sociale Wijkteams met als resultaat een nieuwe website en het aanwijzen van vaste aanspreekpunten per gemeente voor de Sociale Wijkteams. Ook is het lokaal spreekuur van het A-team (formulierenbrigade) in Hendrik-Ido-Ambacht in 2017 voortgezet.

Verder heeft de SDD een algemene Wmo-folder gemaakt voor potentiële gebruikers van Wmo-maatwerk en is een nieuwe Wmo-krant uitgebracht.

Voor de maatwerkproducten van de SDD in 2017 vonden de volgende ontwikkelingen in cliënten en kosten in 2017 plaats:

  • De SDD heeft in 2017 aan I&O research gevraagd om een bestandsanalyse te doen van het Wmo-cliëntenbestand van de SDD
  • Bij huishoudelijke ondersteuning heeft in 2017 een daling van het aantal cliënten op Drechtstedenniveau plaatsgevonden
  • De CAO Thuiszorg 2017 gaat mogelijk leiden tot een stijging van de kosten van inkoop van het product huishoudelijke ondersteuning in 2018
  • Bij begeleiding en dagbesteding is het aantal cliënten in de Drechtsteden gestegen, mogelijk door de afschaffing van de eigen bijdrage in 2017. Dit leidde tot een tekort in baten en kosten. We verwachten dat dit bij ongewijzigd beleid in 2018 verder zal toenemen
  • De SDD is met de regiogemeenten in overleg welke maatregelen genomen kunnen worden om deze kostenontwikkelingen op te vangen
  • Het Drechtstedenbestuur besloot om medio 2018 te stoppen met het tijdelijke maatwerkproduct huishoudelijke hulp toelage vanwege het wegvallen van financiering door het Rijk. Dit product werd in 2017 door de SDD aangeboden als werkgelegenheidsbevorderende maatregel.
  • Voor het maatwerkproduct Beschermd Wonen is in 2016 gestart met de pilot en het maatwerkproduct Beschermd Thuis. Hierbij gaan intramurale GGZ-cliënten met een persoonlijk ondersteunings- en begeleidingsplan zelfstandig wonen. Dit levert een positief saldo op de gemeentelijke middelen voor Beschermd Wonen op, maar leidt de komende jaren tot een verdere stijging van de kosten van het maatwerkproduct begeleiding.

Voor de bekostiging van de producten begeleiding en dagbesteding besloot het Drechtstedenbestuur in 2017 dat de regionale financiële solidariteit wordt verlengd tot en met 2019.