Toelichting

G

Kwaliteit

Ruimtelijke ontwikkeling

De ruimtelijke kwaliteit van onze gemeente is voor iedereen zichtbaar. Wij maken daarom bij ruimtelijke ontwikkelingen en bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte zorgvuldige en duurzame afwegingen in het belang van onze inwoners en bedrijven. De projecten uit de structuurvisie 'Waar de Waal stroomt' en het project De Volgerlanden leveren een belangrijke bijdrage aan onze doelstellingen en bepalen daarom voor een belangrijk deel de gemeentelijke agenda in deze collegeperiode. Naast deze projecten wordt tevens ruimte gecreëerd voor kwalitatieve initiatieven uit de samenleving.

In de Landschapstafel IJsselmonde worden op basis van coproductie en co-financiering particuliere initiatieven tot ontwikkeling gebracht op het gebied van landschap en recreatie. Belangrijkste vertrekpunt voor de Landschapstafel is de visie Deltapoort die in 2012 is opgesteld. Deze visie is vertaald in een uitvoeringsprogramma met concrete plannen om IJsselmonde aantrekkelijker, toegankelijker en bruikbaarder te maken. In 2017 is onder andere het recreatief routenetwerk (wandelen en fietsten) uitgebreid. Een extern procesmanager begeleidt de processen van dit samenwerkingsverband en zorgt voor verbinding tussen de bestuurders en ambtenaren van de aangesloten gemeenten.

Wonen

In 2017 is de regionale woonvisie door de Drechtraad vastgesteld. Hierin worden uitgangspunten voor de regionale woningbouwprogrammering benoemd. We hebben een intensieve inhoudelijke bijdrage geleverd aan de woonvisie, om zo een goede basis te hebben voor de jaarlijkse prestatieafspraken met onze corporaties en een kader voor de Omgevingsvisie. De raad is op diverse momenten betrokken bij het opstellen van de regionale woonvisie; onder andere is een zienswijze afgegeven op de ontwerpvisie. 

Met de invoering van de Woningwet is het maken van prestatieafspraken met corporaties en huurders een jaarlijkse cyclus geworden. De jaarlijkse lokale afspraken in PALT zijn geëvalueerd en bijgesteld voor 2017. De afspraken zijn door gemeenten, corporaties en huurdersraden getekend.

In de tweede helft van 2017 heeft de raad een bestemmingsplan ontvangen voor de realisatie van vier vrijstaande woningen aan de Onderdijk in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) .

Statushouders

Ons land kent sinds 2015 een sterk verhoogde asielinstroom. De huisvesting van statushouders is een grote opgave voor alle gemeenten. De verwachting was dat die verhoogde instroom niet geheel op te vangen was binnen de reguliere sociale woningvoorraad. Daarom heeft de raad in het eerste kwartaal 2017 ingestemd met het voorstel van het college om maximaal 10 woningen aan te kopen voor de huisvesting van statushouders.

In oktober hebben we de taakstelling voor 2016 en 2017 gerealiseerd. Concreet: in 2017 is de achterstand van 2016 (22 te huisvesten statushouders) en de taakstelling van 2017 (40 te huisvesten statushouders) gerealiseerd. Alle personen zijn binnen het bestaande aanbod van sociale huurwoningen gehuisvest. Dit is te danken aan de enorme inzet van de drie woningcorporaties binnen onze gemeente, maar komt ook door de wijziging in de gezinssamenstellingen van de te huisvesten statushouders. In plaats van alleengaanden /alleenstaanden stromen er gezinnen in. Dat sluit beter aan bij het aanbod sociale huurwoningen binnen de gemeente. Het was daarom in 2017 niet nodig om woningen aan te kopen voor de tijdelijke huisvesting van statushouders. We blijven als gemeente onverminderd inzetten op het gebied van onderwijs, participatie en gezondheidsbevordering van statushouders. 

Economie

Onze gemeente blijft de komende jaren nog groeien en daarom investeren we in het aantrekken van extra werkgelegenheid en het behoud van bestaande bedrijven. De ontwikkeling van het nieuwe bedrijvenpark Ambachtsezoom en de revitalisering van het bedrijventerrein Antoniapolder Plus zijn daarvoor van belang.

In het centrum van onze gemeente is gewerkt aan het versterken van winkelcentrum De Schoof. Vanwege het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor de uitbreiding van het winkelcentrum en voor het maken van een 'knip' in de graaf Willemlaan, besloot het college in augustus besloten het project te stoppen. Volhgens de vraag van de gemeenteraad is alvast gestart met de voorbereidingen voor het opstellen van de nieuwe detailhandelsvisie. De feitelijke uitwerking van deze nieuwe visie is aan het volgende college.

De uitvoering van het actieplan lokale economie is in samenwerking met de ondernemers verder opgepakt. 

Duurzaamheid

Zoals afgesproken maken wij bij ruimtelijke ontwikkelingen en bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte zorgvuldige en duurzame afwegingen in het belang van onze inwoners en bedrijven. Duurzaamheid is onderdeel van ons handelen.

Voor wat betreft het onderdeel energie hebben we in 2017 meervoudig lokaal samengewerkt aan de Energiestrategie Drechtsteden. In december 2017 is dit document vastgesteld door de Drechtraad. De Energiestrategie leidt tot een samenwerkingsagenda met ambities, doelen en aanpak om in samenwerking met partners, bedrijven en inwoners te komen tot een energie neutrale regio in 2050. Dit geeft kansen voor bijvoorbeeld werkgelegenheid, leefbaarheid en veiligheid. Eind 2017 is een start gemaakt met het opstellen van een Samenwerkingsagenda, waarin iedere deelnemer vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid, aangeeft welke bijdrage ('bod') die wenst te leveren.

Het actieplan Duurzaamheid is in juni 2015 vastgesteld door de raad. Direct daarna is gestart met de uitvoering. Een tweede evaluatie van het actieplan Duurzaamheid is besproken met de raad.