Toelichting

G

Kwaliteit

Van transitie naar transformatie

In de afgelopen jaren hebben we ingezet op het realiseren van een stevig zorg- en  ondersteuningsaanbod voor inwoners die hieraan behoefte hebben. Om de gedecentraliseerde taken goed te organiseren hebben we de maatwerkvoorzieningen Wmo en de inkoop en uitvoering tweedelijnsaanbod jeugd regionaal belegd. Op lokaal niveau hebben we het sociaal wijkteam en het brede jeugdteam ingericht voor de algemene voorzieningen Wmo, informatie en ondersteuning, de ambulante jeugdhulp en de toegang tot de zorgmarkt. Deze teams verzorgen dit aanbod in nauwe samenwerking met lokale organisaties, onderwijs, huisartsen, kerken, politie, vrijwilligers, etc.

In 2017 is deze opzet verder verstevigd en zijn initiatieven ontwikkeld om lokaal invulling te geven aan de transformatie in het sociale domein. In de eerste plaats gebeurde dit door lokaal te investeren in het sociaal wijkteam en in het jeugdteam Een voorbeeld van transformatie in de lokale jeugdhulp was de verbreding van het preventieve aanbod, zoals het uitbreiden van activiteiten voor kinderen van 12-16 jaar en het stimuleren van sportaanbod voor een specifieke doelgroep. De gemeenteraad heeft hiervoor de lokale impuls jeugdhulp vastgesteld.

Daarnaast hebben we in 2017 stappen gezet om het netwerk rond ondersteuning en zorg nog beter in beeld te brengen door te starten met de ontwikkeling van een sociale kaart.

 

Maatschappelijke participatie statushouders

In 2017 hebben we een lokaal aanbod ontwikkeld om statushouders welkom te heten in onze gemeente. Om hen wegwijs te maken, te stimuleren in hun Nederlandse taalvaardigheid, zo spoedig mogelijk werk of een dagbesteding te vinden en op die manier een succesvolle integratie mogelijk te maken. Hierin hebben we verbindingen gelegd met lokale en regionale organisaties, het onderwijs en vrijwilligers. Het sociaal wijkteam heeft in de begeleiding van statushouders een centrale rol gekregen.

De gemeentelijke taakstelling voor de huisvesting van statushouders is in omvang substantieel teruggebracht. 

Dementievriendelijke gemeente

In 2017 is het activiteitenplan vastgesteld om de ontwikkeling tot dementievriendelijke gemeente verder vorm te geven. In de uitvoering van dit plan kwamen de volgende thema's aan de orde: ketenzorg dementie, versterking van de positie van inwoners met de diagnose dementie, versterking van de positie en ontlasten van mantelzorgers, participatie van inwoners met diagnose dementie en verbreding van kennis in de samenleving over dementie.

Aanpak van personen met verward gedrag

De afgelopen jaren is de maatschappelijke aandacht voor personen met verward gedrag om verschillende redenen toegenomen. Incidenten met personen met verward gedrag kunnen een forse invloed hebben op verwanten en buren, of op de samenleving als geheel. In 2017 is een bestuursopdracht en een ontwikkelagenda vastgesteld door de colleges in de regio Zuid-Holland Zuid om een goed sluitende aanpak te ontwikkelen voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag.

Het aantal meldingen in Hendrik-Ido-Ambacht lijkt - ten opzichte van de overige Drechtstedengemeenten- mee te vallen, mede door de aanwezigheid van de GGZ-medewerker in het Sociaal Wijkteam en de samenwerking met de netwerkpartners zoals huisartsen, corporaties, politie en hulpverlening.