Toelichting

--

Kwaliteit

Op basis van het door de raad vastgestelde grondstoffenbeleidsplan hebben we een pilot uitgevoerd om het scheiden van etensresten te stimuleren via:

  • Intensieve communicatie;
  • Persoonlijke benadering;
  • Aanbieden van een speciaal bakje.

Helaas blijken de meetbare effecten van de pilot te beperkt om deze aanpak in de hele gemeente in te zetten.
Daarnaast hebben we de volgende maatregelen uit het grondstoffenbeleidsplan uitgevoerd:

  • Apothekersroute voor de inzameling van medicijnresten;
  • Betalen voor het ophalen van grof huishoudelijk afval;
  • De actie om het gebruik van minicontainers in de laagbouw te stimuleren is afgerond.

Het resultaat is dat ruim 450 woningen alsnog gebruik zijn gaan maken van een minicontainer voor het gescheiden aanbieden van oud papier en karton.
Bovenstaande maatregelen zullen naar verwachting een kleine bijdrage leveren aan het verbeteren van het scheiden van afval door onze inwoners.
In 2020 hebben onze inwoners ruim 270 kg ongescheiden restafval per inwoner
aangeboden. Opvallend is dat de totale hoeveelheid afval per inwoner in 2020 is toegenomen met bijna 7,5 % ten opzichte van 2019. Dit is een landelijke tendens die verklaard wordt door de gevolgen van corona. Mensen zijn meer thuis en produceren daardoor meer afval. Positief is dat het scheidingspercentage licht stijgt, namelijk met 1%.
De landelijke doelstelling is 100 kg restafval in 2020 en 30 kg restafval in 2025 per inwoner per jaar. Duidelijk is dat in onze gemeente ingrijpende maatregelen nodig zijn om de hoeveelheid ongescheiden afval terug te dringen.