1.A Wegenbeheer
Wat hebben we in 2021 gedaan?
In 2021 zijn de volgende onderhoudsprojecten gerealiseerd:
• Burgemeester Jonkerkade;
• Molenwerf;
• Warmoeziershof;
• Rotonde Antoniuslaan - Hoge Kade;
• Rotonde Antoniuslaan - Reeweg;
• Van Assendelftgaarde;
• Halfweg.
Beleidskader
Het uitgangspunt van het wegbeheer is het in 2013 vastgestelde ‘Beleidsplan Wegen 2013-2023’. Als prioriteit wordt in begaanbaarheid en uit te voeren onderhoud aangehouden: het trottoir of het voetpad, het fietspad en vervolgens de straat en parkeervakken. Met dit uitgangspunt worden onderhoudswerkzaamheden aan elementenverhardingen van straten en parkeervakken met ruimere tussenpozen uitgevoerd dan van trottoirs en fietspaden.
Egalisatiereserve wegbeheer
Op 31 december 2021 heeft de reserve wegbeheer een saldo van circa € 1,98 mln.
We zijn bezig met het opstellen van een beheerplan wegen voor de periode 2022 t/m 2026 waarin we voorstellen om de reserve om te zetten naar een voorziening.
Ontwikkelingen
Vanuit de VINEX-locatie De Volgerlanden zal in de komende jaren een aantal wegvakken voor overdracht naar de Algemene Dienst in aanmerking komen, dit in samenhang met de voortgaande ontwikkeling van deze uitbreidingslocatie. Binnen de reservering voor areaaluitbreiding is hiermee rekening gehouden.
1.B Verkeer en vervoer
Wat hebben we in 2021 gedaan?
In 2021 hebben we het nieuwe Mobiliteitsplan 2021-2030 opgesteld en laten vaststellen.
Beleidskader
Omdat in 2021 het nieuwe Mobiliteitsplan is vastgesteld worden in 2022 de eerste acties ondernomen:
- een vervolg geven aan de herinrichting Laan van Welhorst;
- onderzoeken van de inrichting en het gebruik van de combinatie Veersedijk en Onderdijkse Rijweg;
- het in kaart brengen van het fietsennetwerk;
- het in kaart brengen van de fiets- en voetgangersoversteken;
- het volledig maken van het parkeerdrukonderzoek zoals deze deels heeft plaats gevonden voor het Mobiliteitsplan.
1. C Openbare verlichting
Wat hebben we in 2021 gedaan?
In 2021 hebben we circa 1.800 armaturen op verschillende plekken in de gemeente vervangen door duurzame LED-verlichting.
Beleidskader
In het beleidsplan Openbare Verlichting 2020-2024 zijn de kaders vastgelegd voor het in stand houden en verduurzamen van de openbare verlichting.
Ontwikkelingen
Het beleidsplan gaat in op het verduurzamen van de openbare verlichting door het toepassen van LED verlichting en het dimmen van verlichting op tijdstippen waarop er weinig verkeer is. Ook wordt bij vervanging van masten en armaturen de infrastructuur voorbereid om toekomstige ontwikkelingen op het gebied van slim beheer en nieuwe functionaliteiten mogelijk te maken.
1.D Infrastructurele kunstwerken
Wat hebben we in 2021 gedaan?
In 2021 hebben we de volgende infrastructurele kunstwerken onderhouden:
- Fiets-/voetgangersbrug Rietlaan - Koningsvaren
- Fietsbrug Krommeweg bij Ambachtsezoom;
- Vervanging damwand terras gemeentehuis.
In 2021 is ook opdracht gegeven om de damwand aan de Groenewaal te vervangen, de vlonder aan de Liesewey te vervangen en de kademuur aan de Jacob Levecqpad te herstellen. Door de zeer lange levertijden zijn deze werkzaamheden doorgeschoven naar 2022.
Beleidskader
Het huidige beleid is erop gericht de kunstwerken op het kwaliteitsniveau ‘basis’ te onderhouden. Bij het beheer heeft het voorkomen van gevaarlijke situaties eerste prioriteit. Tweede prioriteit is zorg dragen voor het goed functioneren van de voorzieningen, gevolgd door het wegwerken van eventueel achterstallig onderhoud.
1.E Verkeersvoorzieningen
Wat hebben we in 2021 gedaan?
In 2021 vond kleinschalige vervangingen plaats.
Beleidskader
De verkeersvoorzieningen worden op het basisniveau onderhouden, waarbij niet meer wordt uitgegaan van een kwaliteitsdifferentiatie per gebied. Reden hiervoor is dat verkeersvoorzieningen qua plaatsing, beheer en onderhoud moeten voldoen aan wettelijke bepalingen en landelijke richtlijnen. In het beheerplan zijn uitgangspunten voor de verkeersvoorzieningen geformuleerd.
1.F Straatmeubilair
Wat hebben we in 2021 gedaan?
In 2021 zijn de zitbanken in het Sophiapark vervangen.
Beleidskader
Straatmeubilair, zoals banken, afvalbakken, fietsenstallingen en abri’s, is een wezenlijk onderdeel van de openbare ruimte. Op basis van de landelijke wetgeving en richtlijnen worden de betreffende voorzieningen in de openbare ruimte onderhouden op het kwaliteitsniveau ‘basis’.