Portefeuillehouder
Die Steven, van

Na de decentralisatie Jeugdhulp in 2015 is de samenwerking met de regio Zuid-Holland Zuid op het gebied van Jeugdhulp met uitvoering van de Jeugdwet door de Serviceorganisatie Jeugd verder vormgegeven. De lokale uitvoering van de Jeugdwet vindt plaats door het Jeugdteam Hendrik Ido Ambacht. Het lokale Jeugdteam is een netwerkorganisatie waarin partners op het gebied van jeugd- en opvoedhulp samenwerken. Ook verzorgt het Jeugdteam de toegang tot tweede lijnshulp- en ondersteuningsaanbod. Uit de rapportages van de Serviceorganisatie wordt inmiddels duidelijk dat de rijksbudgetten voor Jeugdhulp ontoereikend zijn oftewel de vraag naar Jeugdhulp is groter dan de omvang van de rijksmiddelen. De consequentie daarvan is dat er wachtlijsten ontstaan en volgens de berekeningen van de Serviceorganisatie Jeugd ontstaan er gaandeweg tekorten op de beschikbare budgetten Jeugdhulp. De vraag naar jeugdhulp loopt volgens het CBS jaarlijks op.  Zo ook in Hendrik Ido Ambacht. De zorgvraag van jeugdigen en hun ouders neemt in aantal toe en de zorgvragen worden ook complexer. De jeugdwet is erop gericht jeugdigen zo lang mogelijk thuis wonen te laten wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving in plaats van in een zorginstelling. Dit leidt tot een toename van ambulante Jeugdhulp.

Tussentijdse rapportages laten ook zien dat de Serviceorganisatie Jeugd de komende jaren jeugdigen en hun ouders moet terugverwijzen naar het lokale Jeugdteam. Op grond van de beschikbare middelen kan tweedelijnszorg niet langer meer in die omvang plaatsvinden zoals in de afgelopen jaren. Daarvoor zullen wij in 2019 en de jaren daarna (moeten) inzetten op het versterken van de lokaal preventieve structuur. Het Jeugdteam zal nog meer en beter dan voorheen moeten samenwerken met de lokale partners zoals het basisonderwijs en de huisartsen. Daarbij krijgt het jeugdteam steeds meer een rol in het opzetten van gezinsondersteunende programma's zoals Home Start en het inzetten van kindercoaches. Deze ontwikkelingen vragen om een doorontwikkeling van het Jeugdteam. We evalueren daarom het Jeugdteam en bekijken wat de optimale samenstelling is in het licht van onze lokale opgaven.

De lokaal versterkte preventieve structuur rondom jeugdigen vereist aan de ene kant het verlengen van de huidige lokale impuls en aan de andere kant het versterken van een nieuwe lokale impuls. Jeugdigen die in de toekomst als gevolg van beperkte budgetten geen aanspraak kunnen maken op tweedelijnszorg kunnen door de versterkte lokale impuls en door het aanbrengen van zorggerelateerde accenten en het stellen van prioriteiten toch aanspraak (blijven) maken op preventieve zorg en ondersteuning.

Het meerjarenplan wordt in het eerste kwartaal van 2019 aan de raad voorgelegd.