Portefeuillehouder
Heijkoop Jan

Informatieveiligheid is en wordt steeds belangrijker. We realiseren dat een waterdichte informatiebeveiliging niet mogelijk is. Door risico-gestuurd te werken, kennen we onze risico's, weten we deze te beperken en zijn we in staat gerichte maatregelen te nemen. De menselijke factor speelt een belangrijke rol. Er is dan ook continu aandacht voor het risicobewustzijn van onze medewerkers op dit gebied.



Toelichting

G

Kwaliteit

Informatieveiligheid is een groot goed. Tegelijkertijd weten we dat we niet alles voor 100% kunnen beveiligen. Het is daarom belangrijk dat we risico-gestuurd werken. Dat houdt in dat we risico's die we mogelijk lopen op dit terrein in beeld krijgen en houden. We zetten ons maximaal in om die risico's te elimineren of te beheersen. Omdat het grootste risico het menselijk handelen is, blijft het inzetten op risicobewustzijn van medewerkers een belangrijk onderdeel. Dit is een blijvend proces.
Via de Ensia zelfevaluatie rapporteren wij aan het einde van het jaar over de stand van de informatiebeveiliging op vele gebieden, zoals op de systemen die gebruikt worden voor de persoonsgegevens bij burgerzaken, sociale dienst en belastingdienst. Deze gegevens worden aangeleverd bij de daarvoor toezichthoudende instanties. Ook bevat de Ensia een deel waarop een zelfevaluatie wordt uitgevoerd op allerlei andere gebieden als organisatie, facilitaire zaken, inkoop, privacy, e.d.